Tattoo laser

De meeste tattouages kunnen verwijderd worden met deze laser.

 

Wat is het?

Verwijderen van tattouage pigmenten in de huid met laser is een veilige technologie die toelaat bij zowel vrouwen als mannen storende tattoo’s  te verwijderen. De laser werkt via het selectief opwarmen van het tattoo pigment. Een gebruinde huid is geen belemmering voor deze laser.

Wat is de procedure?

Na een onderzoek van de huid wordt een behandelingsschema opgesteld.

Door de keuze van de golflengte en de ultra korte pulsduur of “Q-switch” van het laserlicht wordt de energie selectief opgenomen in het pigment van de tattoo. Dit veroorzaakt een “microscopische” explosie van het pigmentpartikel waardoor het in kleine stukjes uiteen valt. De witte bloedcellen kunnen deze gefragmenteerde pigmentpartikels opnemen (fagocytose) en afvoeren naar de lymfeklieren.

Door de selectiviteit van het laserlicht worden de andere huidstructuren gespaard. Deze behandeling voelt aan net alsof er een elastiekje tegen de huid wordt losgelaten.

Een lokale verdoving is meestal niet nodig. Indien de huid te gevoelig is kan deze verdoofd worden met een crème.

Wat kan er behandeld worden?

Deze laser kan ingezet worden voor vrijwel alle donkere tattouages, ook medische tattouages gebruikt voor radiotherapie. Tattoo’s met blauw en groen zijn moeilijker en vragen meer zittingen. Bij rode en oranje kleuren is het resultaat moeilijk voorspelbaar. Tattoo’s met titanium of ijzer dioxide (vaak in permanente tattoo rond de ogen en lippen) kunnen donker verkleuren na Q-switch laser en worden dan beter met een CO2 laser behandeld.

Hoeveel zittingen zijn er nodig?

Dit is sterk afhankelijk van de densiteit van de pigmentpartikels in de huid. Amateur tattouages reageren sneller dan professionele tattouages die in regel een grotere densiteit hebben van partikels.

Wat zijn de bijwerkingen?

Onmiddellijk na de behandeling ziet de huid wit op de plaats van impact (vorming van gasbelletjes onder de huid). Deze verdwijnen na enkele minuten. Vaak zijn er kleine bloedpuntjes op de plaatsen waar het pigment naar buiten werd geëvacueerd. Uitzonderlijk kunnen er kleine korstjes optreden die in regel genezen zonder een spoor na te laten.

Wat zijn de voorzorgen?

Indien er wondjes zijn wordt best 1 week een ontsmettende crème aangebracht 2x per dag. Na de behandeling is het best blootstelling aan de zon te vermijden gedurende 2 weken. Contact met water moet niet vermeden worden.