Sclerotherapie

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn uitgezette en kronkelige onder de huid gelegen aderen. Spataderproblemen doen zich voornamelijk in de benen voor. Hier moet het bloed van de tenen via de aderen weer helemaal terug kunnen stromen naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed daarbij naar beneden zakt, zijn er kleppen in deze aderen. In de oppervlakkige ader, die vrij dicht onder de huid loopt, doen zich de meeste spataderproblemen voor.

Hoe ontstaan spataderen?

Door verschillende oorzaken kunnen de kleppen in de oppervlakkige ader gaan lekken. Dat kan bijvoorbeeld omdat er te veel druk op de kleppen komt te staan, omdat het bloedvat wijder wordt of omdat de kleppen zelf zwak zijn aangelegd. Als de kleppen lekken, wordt de druk onder die kleppen in de ader groter. Hoe groter de druk, des te wijder het bloedvat, waardoor er meer kleppen bezwijken.

Eigenlijk kan iedereen spataderen krijgen, maar er is meer kans wanneer het in de familie voorkomt, bij zwangere vrouwen of bij personen die in het verleden trombose in een been hebben gehad. Door de trombose kunnen de kleppen beschadigd zijn, waardoor ze kunnen gaan lekken. Vaak zijn er helemaal geen klachten, maar wordt de aanwezigheid van spataderen als storend of lelijk ervaren.

Sommige mensen met spataderen hebben echter jeuk of pijn of een onrustig gevoel in het onderbeen, soms met krampen. Soms kan er huiduitslag ontstaan, of een verkleuring (bruine vlekken), of kan er zich een aderontsteking of een spataderbloeding voordoen.

Naast lichamelijk onderzoek door de arts, kan nader onderzoek gewenst zijn. Het is een onderzoek met ultrageluidsgolven, waarbij een indruk kan worden verkregen over de doorgankelijkheid van de bloedvaten, de stroomrichting van het bloed en de functie van de kleppen. Het onderzoek is volstrekt pijnloos, onschadelijk (geen stralen) en wordt in het ziekenhuis uitgevoerd.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Spataderen behoeven vanuit medisch oogpunt lang niet altijd behandeld te worden. Afhankelijk van de uitgebreidheid kunnen spataderen worden weggehaald, ‘dicht’- of ‘weg’gespoten of dichtgedrukt. U kunt ze gerust missen, omdat het bloed langs een andere weg kan stromen en de spatader toch niet goed meer werkte.

1. NIET OPERATIEVE BEHANDELINGEN

Steunkousen:

Hierbij wordt door middel van uitwendige druk (verband of elastische kous) het ‘teruglekken’ van het bloed zoveel mogelijk tegengegaan.

Laserbehandeling:

Voor de zeer fijne spataders of de spataders onder de enkel kan met laserlicht de bloedvaten gebleekt worden, zie rubriek “vaatlaser”

Het wegspuiten van spataderen (foam sclerotherapie):

Door het inspuiten van een bepaalde vloeistof in de spatader, die vervolgens wordt afgedrukt met een steunkous of drukverband, komt een reactie in de ader op gang. Deze reactie zorgt ervoor dat de ader dichtplakt. Na verloop van tijd is de spatader veranderd in een litteken en nauwelijks meer te zien. Het lijkt dus of hij is ‘weggespoten. Het inspuiten van de vloeistof gebeurt met een heel dun naaldje en vaak zijn er meerdere prikjes nodig. De vloeistof wordt onder vorm van een “schuim” ingespoten. Dit heeft als voordeel dat de vloeistof minder gemakkelijk wordt weggespoeld door de bloedstroom en dus beter kan inwerken op de vaatwand. Door een meer precieze werking is er minder kans op verwikkelingen.

2. OPERATIEVE INGREEP

Indien de kleppen op de grote vaatassen defect zijn is een ingreep in het ziekenhuis nodig. Dan wordt een laser of andere techniek gebruikt die via een buisje in het bloedvat wordt ingebracht.

Wanneer kan ik resultaat verwachten?

Na een sclerotherapie worden de aders meer zichtbaar door een donkere verkleuring. Na de sclerotherapie is er rond de bloedvaten een ontstekingsreactie die de spataders doet verdwijnen. Meestal is deze ontsteking na 2 maanden verdwenen. Soms kan er een bruine verkleuring zichtbaar zijn op het verloop van de ader. Deze verdwijnt meestal altijd, doch dit kan soms lang duren.

Hoeveel zittingen heb ik nodig?

Afhankelijk van het aantal spataders kan 1 of 2 zittingen volstaan. Spataders hebben de neiging zich te blijven ontwikkelen in de loop van het leven en kunnen dan verder behandeld worden indien nodig.

Wat zijn de voorzorgen?

Onmiddellijk na de inspuiting terwijl u nog op de behandeltafel ligt wordt een steunkous aangelegd. Deze wordt best 1 week dag en nacht gedragen (even uittrekken voor de douche mag). Na deze eerste week wordt de kous best nog 2 weken alleen overdag gedragen. De dag na de ingreep mogen de watterolletjes die op het been gekleefd worden na de inspuiting, verwijderd worden. De eerste 2 maanden na het spuiten wordt zonblootstelling best vermeden of moet een zonnebrandcrème met hoge bescherminsfactor gesmeerd worden.