Haarlaser

Ongewenste haren kunnen langdurig verwijderd worden met deze laser.

 

Wat is het?

Verwijderen van haren met laser is een veilige technologie die toelaat ongewenste haren bij zowel vrouwen als mannen langdurig te verwijderen. De laser werkt via het pigment in de haren. Donkere haren op een lichte huid zijn het ideale werkterrein voor deze laser.

Wat is de procedure?

Na een onderzoek van de huid en doornemen van de geïnformeerde toestemming wordt een behandelingsschema opgesteld.

Vooraleer de behandeling te starten worden de haren geschoren zodat de laserenergie optimaal kan inwerken op de stamcellen in de haarwortel. Vooraf epileren is te vermijden omdat dit de haren onder de huid verwijdert en deze zijn nodig om de laserenergie te sturen naar de stamcellen van de haren.

Het licht van de laser wordt opgenomen in het pigment van de haren en produceert warmte. De stamcellen van de haren zijn gevoelig aan warmte en wanneer deze boven de 40° opgewarmd worden stoppen ze met functioneren. Geen stamcellen meer betekent ook geen haargroei meer. Door de speciale golflengte en pulsduur van het laserlicht heeft dit nagenoeg geen effect op de omgevende celstructuren. De warmte ontwikkeling wordt wel gevoeld als een kortstondige branderige prik.

Een lokale verdoving is meestal niet nodig. Indien de huid te gevoelig is kan deze verdoofd worden met een crème.

Per zitting worden gemiddeld 20% van de haren definitief uitgeschakeld. Afhankelijk van de regio duurt het ongeveer 4 tot 12 weken vooraleer de resterende haren terug beginnen uit te groeien.

Wat kan er behandeld worden?

Elke regio van het lichaam kan behandeld worden behalve de gebieden dicht bij de ogen.
Witte (“grijze”) haren bevatten geen pigment waardoor de laser deze niet “ziet”. Electrische epilatie is de enige oplossing voor duurzame verwijdering van witte haren.

Hoeveel zittingen zijn er nodig?

Dit is sterk afhankelijk van de regio en het type van haargroei. Oksel, bikini en benen vragen gemiddeld 5 zittingen. Voor gelaat en rug kunnen dat er meer zijn. Donkere haren reageren beter dan lichtere.

De haren zijn het gevoeligst in de prille groeifase. Afhankelijk van de regio kan dit tussen de 4 en 12 weken zijn. Het ideale moment voor de volgende behandeling is wanneer de resterende haren terug beginnen uit te groeien.

Wat zijn de bijwerkingen?

Onmiddellijk na de behandeling kan de huid wat rood zien of kunnen er kleine rode papels verschijnen rond de haren. Deze verdwijnen spontaan na enkele uren. Uitzonderlijk kunnen er kleine korstjes optreden die in regel genezen zonder een spoor na te laten.

Wat zijn de voorzorgen?

Vermits de laser op het pigment werkt mag de huid niet gebruind zijn door de zon. Het natuurlijke pigment van de huid is geen belemmering voor de laserbehandeling. Bij patiënten die gevoelig zijn aan koortsblaasjes wordt preventief een anti-Herpes medicatie voorgeschreven indien de zone rond de mond behandeld wordt. Na de behandeling is het best blootstelling aan de zon te vermijden of een zonnebrandcrème te gebruiken gedurende 2 weken.