Fraxel

Met een laser die enkel een fractie van de huid behandelt (fractionele laser), is het mogelijk het collageen te stimuleren tot huidverjonging en egalisatie van de huid.

 

Wat is het?

De gefractioneerde lasers verjongen de huid op een veilige manier met een minimum aan tijd voor recuperatie. Ze verbeteren de kwaliteit van de huid door telkens kleine stukjes collageen te herstellen, een beetje vergelijkbaar aan het bijwerken van een digitale foto pixel per pixel of het restaureren van een schilderij stukje per stukje.

De duizenden microscopische laser pulsen creëren een miniatuur wondje in de lederhuid (de zogenaamde “microscopic treatment zone” of MTZ). Elk MTZ wordt omgeven door gebieden van intacte huid. Hierdoor herstelt de huid veel sneller na de laser impact dan indien de volledige huid zou behandeld worden. Ongeveer 20% van het huidoppervlak wordt per sessie met de laser bewerkt. De overige 80% staat in voor de snelle herstelperiode (enkele dagen). Op die manier wordt de beschadigde huid vervangen door een meer egale en strakkere huid.

Wat is de procedure?

De huid wordt vooraf geanalyseerd en een behandelingsplan en laser parameters worden vastgelegd. De hoeveelheid energie, densiteit van de pulsen en aantal passes worden aangepast in functie van de indicatie, huidtype en gevoeligheid van de huid.
Eén uur voor de laserbehandeling wordt een verdovende huidcrème aangebracht. De procedure zelf vraagt ongeveer 15 tot 30 minuten naargelang de grootte van het gebied dat behandeld wordt.

Wat kan er behandeld worden?

  • zonneschade gelaat, décolleté en handruggen
  • fijne rimpellijnen (rond ogen, mond, wangen en décolleté)
  • acne littekens
  • uitgezette poriën
  • onregelmatige huidtextuur en huidskleur
  • melasma
  • littekens van alle aard (na chirurgie, brandwonden, trauma, etc…)

Voor diepere rimpels rond mond en ogen is de meer agressieve fractionele CO2 laser beter geschikt

Wanneer kan ik resultaat verwachten?

De aanmaak van nieuw collageen en elastische vezels vraagt ongeveer twee maanden. De huid wordt geleidelijk meer egaal en de textuur zachter. Na een paar maanden vlakken de fijne rimpels en de littekens uit.

Hoeveel zittingen heb ik nodig?

Meestal zijn 3 tot 5 zittingen nodig met een tussentijd van 6 tot 8 weken. Nadien kan een jaarlijkse touch-up het bereikte resultaat consolideren.

Wat zijn de bijwerkingen? 

Onmiddellijk na de behandeling ziet de huid eruit zoals bij een lichte zonnebrand: rood en lichte zwelling. Vaak is er een licht branderig gevoel dat na enkele uren verdwijnt. De zwelling en roodheid verdwijnt na 3 tot 7 dagen. De eerste week voelt de huid wat ruw aan en dit kan verholpen worden met een hydraterende creme. In uitzonderlijke gevallen en bij hoge dosissen energie kunnen er tijdelijk enkele acne achtige pukkeltjes verschijnen die met een gepaste behandeling snel verdwijnen.

Zijn er voorzorgen na de behandeling?

Vermits de huid dicht blijft is contact met water geen probleem. Cosmetica mogen de dag na de ingreep terug gebruikt worden. Blootstelling aan het zonlicht wordt best vermeden de eerste week na de behandeling.