Fractionele CO2-laser

Wat is het?

De gefractioneerde C02 laser verwijdert microscopisch kleine fragmentjes huid op geregelde afstanden met sparen van de tussenliggende huid. 80% van de huid blijft intact en dit zorgt voor het snelle herstel van de miniatuurwondjes. In elk wondje is er een contractie waardoor de huid globaal strakker wordt.

Bij deze lasertechnologie is de huid tijdelijk open (in tegenstelling tot de Fraxel° laser) en duurt de herstelperiode langer. De behandeling is dus meer ingrijpend maar het verstrakkend effect is dan ook veel groter. Met radiofrekwentie kan dit verstrakkend effect nog verhoogd worden (zie bij radiofrekwentie)

Dank zij het principe van fractioneren herstelt de huid veel sneller  en worden de pigmenten niet aangetast zoals bij de vroegere volledige “resurfacing”.

Wat is de procedure?

Na evaluatie van de huid worden de laserparameters bepaald in functie van de indicatie en het huidtype: hoeveelheid energie, densiteit van de pulsen, diameter van de pulse. Eén uur vooraf wordt een verdovende huidcrème aangebracht.  De procedure zelf vraagt tussen 15 en 30 minuten naargelang de grootte van de oppervlakte die behandeld wordt.

Wat kan er behandeld worden?

  • ernstige zonneschade gelaat
  • diepere rimpels rond ogen, mond en wangen
  • diepe acne littekens
  • littekens van alle aard (na chirurgie, brandwonden, trauma, etc…)

Wanneer kan ik resultaat verwachten?

Het herstel van de wondjes vraagt gemiddeld 1 tot 2 weken. De maanden nadien wordt de textuur van de huid zachter en beginnen de rimpels of littekens uit te vlakken.

Hoeveel zittingen heb ik nodig?

Meestal volstaat 1 zitting. Bij meer uitgesproken schade kan een tweede behandeling na 3 tot 6 maanden nodig zijn.

Wat zijn de bijwerkingen?

Kleine punctiforme bloedingen, zwelling en korstvorming in min of meerdere mate. Dit veronderstelt een recuperatie van 1 week thuis. Na 1 week mag terug make-up gebruikt worden zodat de roodheid minder zichtbaar is.

Wat zijn de voorzorgen?

Patiënten met een voorgeschiedenis van koortslip (herpes infectie) of patiënten bij wie een grote oppervlakte wordt behandeld moeten de dag vooraf een medicatie tegen herpes innemen en nog 5 dagen na de ingreep blijven doornemen.  De eerste 10 dagen wordt 2 tot 3x per dag een ontstmettende creme aangebracht. De zon moet vermeden worden de eerste 2 maanden na de ingreep en een zonnefilter met factor 50 is nodig bij het buiten komen.