Fotodynamische therapie

De combinatie van een zalf met infrarode lamp verwijdert oppervlakkige huidtumoren en voorlopers van huidkanker.

Wat is het?

Deze behandeling berust op het principe dat zieke huidcellen een actiever celmetabolisme hebben dan gezonde cellen. Door de zalf worden zeer selectief de zieke huidcellen getransformeerd waardoor ze gevoelig worden aan het rode licht en afsterven. Een gebruinde huid is geen belemmering voor deze behandeling.

Wat is de procedure?

Na het stellen van de diagnose worden de zieke huidvlekken bedekt met een zalf onder een plastic verband. Gedurende 3 uur zal deze zalf op de huid indwerken en de zieke huidcellen transformeren.  Tijdens deze uren moet blootstelling aan zonlicht worden vermeden.  Na 3 uur wordt u terug verwacht voor de belichting met het infrarode licht gedurende 10 minuten.  Tijdens de eerste minuten van de belichting kan de huid wat prikken of steken op de plaatsen van de huidletsels. Dit is vooral afhankelijk van het type en aantal huidletsels.

Wat kan er behandeld worden?

Deze behandeling kan toegepast worden op zonnekeratosen (“zonnekorsten”), beginnende huidkankers (ziekte van Bowen) en oppervlakkige lokale huidkanker (oppervlakkig basalioom).

Hoeveel zittingen zijn er nodig?

Voor de zonnekeratosen volstaat meestal 1 behandeling. De ziekte van Bowen en het oppervlakkig basalioom moeten 2x behandeld worden met enkele weken tussentijd.

Wat zijn de bijwerkingen?

Onmiddellijk na de behandeling ziet de huid rood en soms wat gezwollen. Het prikkend gevoel is na enkele uren verdwenen. Soms is er lichte korstvorming die in regel geneest zonder een spoor na te laten. Uitzonderlijk kan er een vochtdruppel of bloeddruppel in de behandelde zone verschijnen. De eerste dagen kan de huid wat rood zien, maar dit vermindert snel om te verdwijnen na een 2 tal weken. Het eindresultaat kan gezien worden na 2 maanden.

Wat zijn de voorzorgen?

De behandelde zone’s worden best 1 week met een ontsmettende crème 2x per dag ingewreven.Na de behandeling is het best blootstelling aan de zon te vermijden gedurende de eerste dagen.  Contact met water moet niet vermeden worden.