Coolsculpting

Wat is het?

“Cryo” betekent koude, “lipo” is vetweefsel en “apoptosis” betekent natuurlijke celdood. Wanneer vetcellen gedurende een bepaalde tijd afgekoeld worden tot 5° Celsius is dit het signaal aan de vetcellen om zichzelf uit te schakelen ook wel apoptosis genoemd. De vetten die geleidelijk vrijkomen over een periode van 3 maanden worden door het lichaam verwijderd. Vetcellen zijn veel gevoeliger aan koude dan de omgevende spiercellen, huidcellen of zenuwcellen waardoor deze hinder ondervinden van de afkoeling. Deze techniek is niet invasief (geen naalden, geen insnijden) en vormt een alternatief voor liposuctie voor wie de risico’s van chirurgie wil vermijden. De beste resultaten worden bekomen bij mensen die een normaal gewicht hebben en weerstandige vetophopingen weg willen.

Wat is de procedure?

Het ovale Coolsculpting handstuk wordt geplaatst over de te behandelen zone. De huidplooi wordt aangezogen in het handstuk tussen de twee koelpanelen. Hierdoor wordt warmte onttrokken aan het vetweefsel. Het aanzuigen voelt wat vreemd aan. Dit went heel snel omdat de afkoeling de huid “verdooft”. De duurtijd van de procedure is 1 uur waarbij het vetweefsel op een temperatuur van 5° Celsius wordt gehouden. Na de afkoeling wordt het vetweefsel lichtjes gemasseerd.

Wat kan behandeld worden?

Lokale vetophopingen ter hoogte van:

  • buik boven of onder de navel
  • flanken (“love handles”)
  • rug
  • binnenkant van dij
  • bovenarm

Wat zijn de resultaten?

Cryolipolysis elimineert vetcellen op een permanente wijze want het lichaam kan geen nieuwe vetcellen aanmaken. Deze celdood is een natuurlijk en traag proces. De eerste week na de procedure is de huid licht gezwollen maar na ongeveer 3 maanden is het resultaat duidelijk zichtbaar. Per zitting kan tussen 1 en 2 cm van de vetlaag verwijderd worden. Indien nodig kan de behandeling herhaald worden en kunnen bijkomende centimeters verwijderd worden. De Coolsculpting° technologie zorgt voor een homogeen en natuurlijk resultaat.

Hoeveel zittingen zijn nodig?

Afhankelijk van de dikte van de vetophoping. Bij een dunnere vetlaag kan 1 zitting volstaan. Indien een 2e behandeling nodig kan dit met een interval van 3 maanden.

Wat zijn de bijwerkingen?

Onmiddellijk na de procedure is de huid licht rood en kan er een lichte blauwverkleuring zijn. De huidplooi blijft enkele minuten wat verheven en voelt aan als boter uit de koelkast, maar met massage is deze “butterstick” na enkele minuten volledig verdwenen. De eerste weken kan er wat zwelling en een zeurderig of verdoofd gevoel zijn in de behandelde zone. Tijdelijk kan de huid wat gevoeliger zijn dan anders, maar dit verdwijnt steeds spontaan.

Wat zijn de voorzorgen?

De procedure vereist geen verdoving noch medicatie. Na de ingreep blijft de huid dicht en is douchen, baden of zonblootstelling geen probleem. Licht ondersteunende kledij de eerste weken kan helpen de eliminatie van het vetweefsel te bespoedigen.

Zware fysieke (sport)inspanningen worden best vermeden de eerste 3 weken.