Botox

Botuline toxine is een medicatie die kan gebruikt worden voor het verminderen van huidrimpels door teveel spierwerking en voor het afremmen van overdreven transpiratie onder de armen.

Wat is het?

Botuline toxine is een natuurlijk product dat aangemaakt wordt door een bacterie (Clostridium botulinum).

Dit eiwit werd in de jaren 80 van de vorige eeuw reeds gebruikt in de behandeling van spastische spieren (hals, rond ogen). Eerder toevallig werd ontdekt dat dit eiwit ook een relaxatie kan geven van de spieren die instaan voor de mimiek en op die manier het gelaat een meer serene en ontspannen uitdrukking kunnen geven.

Wat is de procedure?

Na een analyse van de mimiek van het gelaat wordt bepaald welke spiergroepen kunnen behandeld worden en welke dosis van de medicatie nodig is. De huid wordt ontsmet en de medicatie wordt ingespoten waar nodig. Dit is een korte procedure van slechts enkele minuten. De eiwitten moeten zich eerst verdelen over het gebied en pas na 2 weken is het effect volledig. Meestal is er de dag na de inspuiting reeds een relaxatie te zien of te voelen.  Bij de behandeling van de oksel voor transpiratie wordt het gebied van transpiratie afgebakend en wordt het eiwit over verschillende punten ingespoten.

Wat kan er behandeld worden?

Deze behandeling kan toegepast worden op de verticale rimpels tussen de wenkbrauwen (“rides du lion”) en op de (lach)rimpels van de laterale zijde van de ogen (“crow feet” of “pattes d’oie”). Voorhoofdsrimpels zijn ook een goede indicatie maar worden steeds gecombineerd met een inspuiting tussen de wenkbrauwen. Met deze medicatie kan een oksel vrijwel droog gemaakt worden in geval van overdreven transpiratie.

Hoeveel zittingen zijn er nodig?

Het botuline eiwit wordt geleidelijk afgebroken door het lichaam. Meestal begint het effect te verminderen na 4 maanden zodat een bijkomende inspuiting nodig is na 6 tot 8 maanden.

Wat zijn de bijwerkingen?

Onmiddellijk na de behandeling ziet de huid licht rood. Het (licht) prikkend gevoel is na enkele minuten verdwenen. Uitzonderlijk kan er zich een kleine bloeduitstorting voordien wanneer bij de inspuiting een bloedvaatje wordt aangeprikt. Deze kleine bloeduitstorting verdwijnt binnen de week.

Patiënten die vaak hoofdpijn hebben ondervinden soms verbetering na behandeling met botox. Uitzonderlijk kan er hoofdpijn optreden na de inspuiting maar dit is steeds van voorbijgaande aard.

Wat zijn de voorzorgen?

Er zijn geen bijzondere voorzorgen na de inspuiting tenzij vermijden van de huid te masseren de eerste uren: dit kan het eiwit ongelijkmatig verdelen in de huid. Contact met water en blootstelling aan de zon is geen enkel probleem.